torstai 29. syyskuuta 2011

Mikään ei liikahda/ kun sinä jatkat kulkua/ kukaan ei pysäytä/ ennen kuin olet perillä

Ilmassa on ollut keskiraskasta syysväsymystä viimeiset pari viikkoa. Töissä jaksaa, mutta muuten ei niinkään. Päätin tänään, että tästä masistelusta on tultava loppu. Huomenna meen Kauko Röyhkän keikalle vaikka pää kainalossa ja lauantaina suuntaan pääkaupunkiseudulle tapaamaan paria ystävää. Kolmea, jos se kolmas vaan siksi tervehtyy<3.

Ja voi että, keskiviikko, torstai ja perjantai on vapaapäiviä. Keskiviikkoaamuna lähtee juna kohti Kainuuta ja mökkilomaa, jota olen odottanut kuin joulua jo kuukauden verran tai enemmänkin. Mökillä on varmasti silloin kylmää ja ulkona märkää ja pimeää, mutta mikä voittaa takkatulen, kynttilöiden polttelun, Aarresaaren lukemisen, radio Kajauksen kuuntelun, puusaunan ja hiljaiselle järvelle tuijottelun? Ei mikään! Mukaan villapaitoja, villasukkia, villalankaa ja virkkuukoukku, ei juuri muuta.

Täytyy myös mennä katsomaan, onko viime kerralla haudatun talitiaisen muistomerkki vielä pystyssä.

Parhaita aseita syysväsymystä vastaan on omalla kohdallani ruoanlaitto. Tänään kävin kaupassa ihan pelkästään hakeakseni hyvät ainekset suolaiseen piirakkaan ja salaattiin. Sellainen on virkistävää ja ihanan ylellistä. Nyt kypsyy uunissa kesäkurpitsa-sipuli-valkosipuli-kirsikkatomaattipiirakka, jossa päällä fetaa ja juustoraastetta. No laitanpa ohjeen jakoon samoin tein:

Kasvispiirakka rouhealla pohjalla

Pohja:

1 dl öljyä
1 muna
2 rkl vettä
hyppysellinen suolaa

2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl spelttiä
1/2 dl sämpyläjauhoja

- sekoita ensin muut aineet keskenään, alusta sitten jauhot sekaan
- taikina on sopivaa, kun se juuri ja juuri irtoaa käsistä tahraamatta
- painele taikina tasaisesti pyöreän lasivuoan pohjalle ja reunoille

Täyte:

2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
5-10 cm pätkä kesäkurpitsaa, riippuu paksuudesta
1 pieni rasia kirsikkatomaatteja
maun mukaan fetaa kuutioina

- murskaa valkosipuli, pilko sipuli ja kuutioi kesäkurpitsa, kuullota kolmikko pannulla pehmeähköiksi
- mausta pannullinen vaikka pippurilla, chilillä ja valkosipulitabascolla
- puolita tomaatit, sekoita kulhossa ne, fetakuutiot ja sipuli-kesäkurpitsaseos

Lisää kulhoon:

1 muna
1 dl (tai vähän vajaa) kermaa
3 rkl pestoa

- levitä täyte tasaisesti pohjan päälle, ripottele maun mukaan juustoraastetta kruunaamaan
- Paista 200 asteessa puoli tuntia.

Helppoo ku heinänteko! Tässä välissä kirjoittaessani piirakka ehti kypsyä. Kävin kurkistamassa, ja melkein onnenkyyneleen tirautin. Tuoksuu niiiin hyvältä, ja näyttää myös. Ohut juustokuorrute tekee kauniin pinnan. Ja että meikä on sen kätösillään pyöräyttänyt! Itse tekeminen on kyllä palkitsevimpia asioita tässä maailmassa.

Ruoanlaitossa nautin erityisesti käsieni likaamisesta, asioiden pilkkomisesta ja maustamisesta, nimenomaan maun hiomisesta ja mietiskelystä, mistä purkista lisäisin seuraavaksi. Ruoanlaitto aiheuttaa mulle usein onnellisen flow-tilan, jossa unohdan ajan kulun ja uppoudun täysin tekemiseeni. Teen ruokaa koko sydämelläni ja nautin, kun saan aikaiseksi jotakin hyvää. Kun olen järjestämässä juhlia, niin ruoalla on hyvin tärkeä rooli. Nautin tehdä ystävilleni syötävää. Kun synttärijuhlapäivänäni leivoin 45 sämpylää, niin en ajatellut lainkaan, että voi piru nyt tulee kiire ja pitikö tähänkin ruveta, vaan nautiskelin paita jauhossa taikinan vaivaamisesta. Leipominen rauhoitti minut enkä jännittänyt juhlien onnistumista enää juurikaan.

Kohti parempaa syksyä siis. Mistä itse ammennat voimaa näinä pimenevinä aikoina?

Ps. Jotenkin älyttömän hyvin syksyfiiliksiini on sopinut Reginan edellinen levy Puutarhatrilogia. Se on juuri minulle sopivaa Reginaa: kuulasta, kirkasta, kaunista, mietteliästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti